Fogorvos gyermekkorban

Egy nagyon fontos téma a fogápolás, és annak megfelelő elsajátítása, amely sajnos hazánkban nagyon gyerekcipőben jár.

Fontos lenne, hogy már óvodás korban megtanítsák a rendes technikát a gyerekeknek, mely megalapozná a lakosság fogászati helyzetét. Illetve szigorúbban kellene ellenőrizni az esetleges fogszabályzásra szorulókat.

Fogorvos gyermekkorban

Ezek hiányában, minden csakis a szülők szorgalmán múlik. Ez természetesen kutatómunkával jár, ebben segítségünkre lesz az internet.

Kezdve az elején, a babák fogzása elég megterhelő mind a szülők, mind pedig a gyermek számára. A pici fogak áttörése az ínyen fájdalmas folyamat, ami segíthető speciális gélekkel, rágókákkal. Majd miután kibújtak, fontos megtanítani a gyermeknek, hogy minden nap meg kell mosni a fogat a helyes technikával. Ez az elején persze döcögősebb, kimaradhatnak alkalmak. A hangsúly azon van, hogy a gyermekben tudatosuljon a fogápolás fontossága.

Sokat segíthet a félelmeken, amik sokszor a tények ismerete nélkül is jelen vannak, hogy már kiskorban ellátogatunk a kis alanyunkkal egy fogorvoshoz. Ahol egy státusz felmérésen az orvos kedvesen elmagyarázza, hogy nem fáj, nem veszélyes a folyamat, már-már barátságot kötnek a jövőre nézve. Ezután sokkal bátrabban fog elmenni a gyermek egy esedékes kezelésre.

Számít természetesen a család étkezési szokása, ám ha a lurkó kevés cukrot visz be a szervezetébe, illetve minden ilyen alkalommal megmossa a fogát vagy akár csak kiöblíti a száját, nem lesz probléma.

Később figyelemmel kell követni, hogy jó helyen nőnek-e a fogacskák, van-e szükség barázdazárásra, vagy tömésre, illetve még ettől is később a fogszabályozásra. Ezt persze a gyakori, legalább évente esedékes fogászati vizsgálattal könnyűszerrel kikerülhető, vagy idejében elcsíphető.

Fogászat gyerek